středa 2. ledna 2008

NOVU v digitalizaci nejvíce naštval stát

http://hn.ihned.cz/2-22687390-500000_d-83
Z rozhovoru s generálním ředitelem TV NOVA:

HN: Co vás v poslední době nejvíc naštvalo?
Dlouhodobě mě nejvíc štve přístup státu k nám v oblasti digitalizace. Pokud technický plán přechodu na digitální vysílání nebude napsaný správně, celý proces doběhne do fáze, kdy s ním nikdo nebude schopen nic dělat. To může ve finále způsobit, že operátoři nebudou schopni postavit své sítě, televize nebudou schopny vysílat, my nebudeme schopni přihlásit se k technickému plánu přechodu, tím pádem nedostaneme žádné kompenzační licence a celá struktura bude k ničemu. Snažíme se to vysvětlit normálními argumenty, není to tak, že bychom chtěli něco zdržovat.

HN: Majitelé malých televizí, které čekají na digitalizaci, by na tuto otázku asi odpověděli, že je nejvíc štve právě toto zdržování Novy...
Ano, můžeme je štvát, ale oni používají zástupné důvody. Cítí se diskriminovaní tím, že jsme úspěšní a oni by chtěli být také. Tak to ale na světě nechodí. Je to stejné, jako kdybych se já dnes rozhodl míchat třeba mangovou šťávu a stěžoval si, že Coca Cola prodává velké množství nápojů, a tím pádem mi nedává šanci umístit zboží v supermarketech. Dostali jsme možnost provozovat televizní vysílání už dávno a máme na trhu pozici, kterou nechceme vzdávat. Prostě se chováme tržně. Nikdo se přece nevzdá určité pozice proto, aby umožnil přístup někomu, kdo mu bude ve finále brát diváky a v konečné fázi i peníze. Navíc není pravda, že v rámci digitalizace všichni prahnou po tom, aby měli větší počet programů. Kdo si chce dnes pořídit více kanálů, tak si jednoduše koupí satelit nebo se připojí na kabel. Digitalizace bude o větší kvalitě.

Žádné komentáře: