středa 2. ledna 2008

Digitální závěr roku na Domažlicku

Především jako taktický krok byl chápán podzimní návrat NOVY k analogu na Domažlicku. Tento krok zpět po vypnutí analogového televizního vysílání v celém regionu ke konci srpna a návrat znovu k analogu byl pro někoho možná trochu překvapivý a pro mnohé lidi uváděné důvody nepůsobily příliš přesvědčivě ( například k údajně špatné kvalitě vysílání se nikdo další z televizí a dalších subjektů nevyjádřil ani nepřipojil, a také operátor ČRA, zastupovaný při důležitých jednáních stejnými lobbisty jako NOVA, situaci nijak nekomentoval).

Návrat k analogu i po vlastní specifické kampani televize NOVA znejistěl především diváky. Ve svých důsledcích ale toto rozhodnutí nepřineslo návrat diváků v regionu v nějaké větší míře zpět k analogu, ale naopak - ještě více se podpořil přechod na digitální vysílání, zatím a nyní znovu především na satelit. Měl jsem v posledních dnech a týdnech možnost promluvit s řadou lidí v Domažlickém regionu (včetně příbuzných...) a poslední vývoj hodnotili jako převážně negativní. Tedy ve smyslu celkového znejistění a jako podpora skeptického přístupu ke změnám v televizním vysílání. I pro běžného občana (neznalého celé problematiky a zákulisí), alespoň podle moha osobních vyjádření, jsou podobné obraty především potvrzením viditelné snahy neusnadňovat rychlejší přesun k digitálnímu vysílání a zkrácení problematické doby souběhu, zejména v DVB-T , spolu se snahou vytvářet pocit komplikované až chaotické situace. Jde o autentické výroky místních lidí.

Poslední události a nedostupnost nových programů v DVB-T ještě více ovlivňují lidi v regionu, aby situaci vyřešili podle jejich názoru „jednou pro vždy“ a pořizují si nyní téměř jednoznačně a výhradně satelit. Pravdou je, že ne všichni si zpočátku plně uvědomují, že jde v různé míře (ale vždy) o službu placenou. V okrajových částech regionu je s nadějí velmi sledována aktivita České televize a aktuální znění TPP s možností rychlejšího rozšíření digitálního vysílání do západních a nově i do jižních Čech. Vývoj je to celkem zajímavý a pokud je pravdou, že jedním z negativních interních hodnoceních aktivit ze strany současných televizí v tomto regionu byl právě „útěk“ lidí na satelit ( tzn. do značné míry „naředění sledovanosti dosavadních kanálů“), zdají se některá rozhodnutí víceznačná až kontraproduktivní. V tomto případě )rozuhodnutí o návratu k vypnutému analogu) asi ale nešlo přímo o diváky v dotčené oblasti , ale o strategický přístup, a ponechání si záložního korekčního mechanismu.


(Spiklenecké teorie o již dávno a předem připravené dohodě s dalšími zainteresovanými subjekty nechávám investigativním novinářům)

Žádné komentáře: