sobota 8. prosince 2007

Zveřejněny výsledky hodnocení stavu regulace v telekomunikacích a postavení národních regulačních orgánů

Evropská asociace ECTA (The European Competitive Telecommunications Association -Evropská asociace kompetetivních komunikací byla založena v roce 1998. Členem je česká asociace ČAEK , dříve ČAKK ), zveřejnila souhrnné výsledky srovnávací a hodnotící studie o stavu implementace regulačních pravidel, stavu konkurenčního prostředí i o fungování postavení národních regulačních orgánů v oblasti telekomunikací v 19 evropských zemích.

The Regulatory Scorecard obsahuje dotazníkové souhrny informací z 19 evropských zemí (EU + Norsko) a celkové srovnání „efektivity regulačních pravidel a vztahu mezi efektivní regulací a podmínkami pro investice v oboru telekomunikací“. Studie se zabývá hodnocením volné a transparentní soutěže na jednotlivých trzích a postup při demonopolizaci v oblasti telekomunikací. Hodnotí se také „nezávislost“ postavení národních regulačních úřadů v systému regulačních pravidel a legislativy, legislativní rámec, stav a otevřenost trhu. Obecně je hodnocen celkově pozitivní vývoj a zvýšení možností konkurence na evropském telekomunikačním trhu ( pevné a mobilní telefonie,broadband atd.). ČR je v celkovém hodnocení v závěru souhrnné tabulky, ale v hlavní oblasti regulačního rámce patří k předním státům v EU. Výsledky byly vytvořeny na základě analýzy odpovědí regulačních úřadů a členů ECTA.

Celkové výsledky i jednotlivé zprávy k příslušným státům vč.ČR jsou zde. Na příslušné webové stránce jsou k dispozici podobná hodnocení za poslední 3 roky tzn. od roku 2005, kdy byla implementována nová regulační pravidla na základě evropských směrnic.

Žádné komentáře: