sobota 1. prosince 2007

Nový evropský regulační rámec, kritika ministra a nový regulátor ve stylu "ani ryba ani rak"

K mnoha informacím a interpretacím návrhu nového regulačního rámce považuji za zajímavé "kontra" komentáře v Lidových novinách - nejprve komentář k pasivitě ministra Římana při jednání ministrů a kritice celoevropského regulátora (A) a následný komentář O.Neffa proti ministrovi Římanovi celkově (B)... V obou je mnoho věcí, se kterými nelze souhlasit resp. nejsou přesné. Například si nemyslím, že je nutné projevovat nesouhlas všemi způsoby a formami, když je stanovisko jasně dáno i signací společného prohlášení atd.

V případě mediálně velmi populárního a politicky zcela vděčného tématu nově navrhovaného celoevrospkého regulátora bych se snad pozastavil nad výslednou kompromisní formou, která vzešla z EK. Výsledná podoba návrhu sice počítá s novým regulačním orgánem, ovšem s velmi omezenými kompetencemi, neco na způsob poradního orgánu - tedy ani ryba, ani rak.

A. Říman za větví
B. Viviane, pošli Římana do kouta!
..........
zpráva: EU je zatím proti regulaci telekomunikací
Členské státy EU se dnes na zasedání ministrů telekomunikací postavily proti nejdůležitějším částem návrhu Evropské komise na regulaci telekomunikací.K vytvoření konkurenčního trhu by mělo přispět i vytvoření nového, mnoha pravomocemi obdařeného celounijního regulačního úřadu, který by nahradil dosavadní sdružení národních regulátorů s poradním hlasem. Nový unijní regulační úřad má podle komise zajistit, aby služby jako například internet, roaming datových služeb či třeba používání mobilních telefonů v letadlech a na lodích byly jednotněji upraveny ve všech 27 členských zemích EU.Členským státům EU se nelíbí se především myšlenka jednotného regulačního úřadu a většině zemí ani návrh na rozdělení telekomunikačních operátorů na dvě divize, z nichž jedna má spravovat samotnou síť a druhá nabízet služby.
Podle českého ministra průmyslu a obchodu Martina Římana, který se dnešního jednání účastnil, se proti vizi jednotného regulačního úřadu, který by stál nad národními regulátory, postavily všechny státy. Podobná situace panovala i v případě takzvané funkční separace telekomunikačních operátorů, tedy jejich rozdělení na dvě divize. I když tady nebyl hlas jednotný, proti bylo 15 členských států a dva byly prý pro. Ostatní během zasedání nevystoupily, včetně ČR.Aby nová regulace vstoupila v platnost, musí Redingová získat souhlas členských států a evropského parlamentu.

..............................

Žádné komentáře: