čtvrtek 20. prosince 2007

Evropská komise „ stíhá“ Itálii za nedodržování evropské směrnice.

Evropská komise zaslala Itálii dopis s upozorněním na fakt, že Itálie nedodržuje ustanovení evropské směrnice „Televize bez hranic“ (TVWF). Tuto směrnici po nedávném rozhodnutí a souhlasu Evropského parlamentu nahradí nová směrnice „o audiovizuálních službách“, ale nyní jde o vyhodnocení dodržování dosavadních podmínek. (Mimochodem i prezentace této změny na evropské úrovni v posledních dnech v českém tisku a v médiích možná nechtěně vyvolávala dojem, že nová pravidla jsou již ihned platná pro ČR, i když k tomu dojde až po zapracování a schválení těchto změn v českých zákonech - tzn. nejpozději do 2 let).
Dosavadní směrnice z roku 1989 ( a s revizí 1997) kromě pravidla volného pohybu TV programů v prostředí EU zavedla také povinnost vysílat tzv. evropskou tvorbu (evropské kvóty).

V případě Itálie zjistila EK za pomocí monitoringu, že italští broadcasteři nedodržují hodinové reklamní limity (max.12 minut z hodiny vysílání), ani povinné přestávky mezi reklamními bloky (min.20 minut). Chyby byly zjištěny i italské legislativě ve věci teleshoppingu a ve vlastních self-promo aktivitách provozovatelů v rámci vlastního vysílání. Itálie má nyní 2 měsíce na odpověď na tento oficiální dopis s upozorněním, pak může ( a zřejmě i bude) následovat ze strany EU tzv. infringements proceedings.

Žádné komentáře: